Wednesday, 12 August 2015

Trip to Bohey Dulang and Pulau Sibuan

Assalamualaikum

Hai guys! Its been a long time i didn't update my blog. Almost 7 months yah. So now, i want to share with you guys about my trip to Pulau Bohey Dulang and Pulau Sibuan. Since ramai yg tanya aku macam mana nak p, kos berapa, jauh ke tak dan macam2 lagi soalan yg aku takdapat nak bagi jawapan secara spesifik, so aku tulis lah dekat sini. Mungkin sedikit sebanyak dapat bantu kalian yg nak p =)



 Kejernihan air di Bohey Dulang Semporna, Sabah.


Dua pulau ni terletak di semporna sabah. As we know, Semporna adalah antara tempat yg memiliki pulau-pulau yg sangat indah. Actually aku memang dah lama plan nak p tempat ni, cuma tak berkesempatan sebab taktau cara nak p macam mana. Tak sangka pulak secara tetiba adik aku khabarkan ke aku yg kawan dia punya kakak ada buat trip p dua tempat ni. So, aku pun tak nak lepaskan peluang. Terus contact kakak tu untuk tahu details nak join trip tu macam mana. Lepas settle tanya itu ini dekat kakak tu, aku pun decide nak join trip tu pada 9 Ogos baru-baru ni.



 Sebahagian daripada tawaurians yg join trip tersebut.


Trip yg aku join ni disertai oleh ramai lagi tawaurians yg lain. Aku p berlima dengan kawan-kawan aku. Sampai dekat sana dapat jumpa kawan baru. Best! Yg tak bestnya pengurusan trip ni agak teruk jugak lah sebab tak punctual. Sakit jiwa mak bila janji jumpa pukul 8a.m tapi pihak pengurusan sampai pukul 10a.m. Dah lah ramai orang masa tu, dengan panasnya lagi, dengan rasa sakit hati lagi. Haih, mood eksaited pun hilang. Sebab tu bila ada yg tanya aku, okay kah tak trip tu, aku kata "boleh lah". Untung dapat lihat pemandangan yg cantik-cantik belaka, sejuk sikit hati kita ni. Pengurusan masa diorang sangat teruk. Okay let's move to another part!

Perjalanan

Perjalanan daripada Tawau ke Semporna memakan masa 2 jam sahaja. Aku dengan kawan-kawan gerak dpd tawau pukul 6a.m. sampai dekat semporna pukul 7.30a.m macam tu. Sejam setengah pun dah boleh sampai =) Kawan aku drive, so senang sikit nak bergerak. Tak perlu nak sewa bas lagi. Sampai aje jeti pelancongan, kami tunggu kakak yg buat trip tu sampailah pukul 10a.m baru dia tiba. Sultan pun tak ditunggu lama macam ni =,= Then, kami gerak dpd jeti pelancongan dalam pukul 11.30a.m. Destinasi pertama yg dituju adalah Bohey Dulang untuk hiking sejauh 600 meter dan seterusnya ke Pulau Sibuan untuk mandi-manda dan snorkelling.

Perjalanan daripada jeti pelancongan ke Bohey Dulang adalah dengan menaiki bot yg mana bisa memuatkan 12 orang penumpang dan memakan masa selama 45-50minit untuk sampai ke destinasi. Seterusnya perjalanan daripada Bohey Dulang ke Pulau Sibuan memakan masa selama 30 minit (tak pasti sebab tak tengok jam masa tu).

Kos Perbelanjaan

Tentang kos pula, sangat berbaloi sebab kurang daripada RM100. Since aku join trip, so dapatlah murah. Aku cuma bayar RM60 sahaja untuk sewa bot, makanan (lunch) dan tour guide (hiking). Trip yg aku join tu, tak da pakej snorkelling. So, aku tambah sendiri dengan menyewa peralatannya yg berjumlah RM15 sahaja. Dapat lah jugak merasa snorkelling tu macam mana walapun diri sendiri tak reti nak berenang. Hihi~ Memandangkan perjalanan aku ke semporna tak menggunakan bas, so aku dan kawan-kawan yg lain pakat bayar minyak kereta kawan aku yg drive tu RM15 sorang. Masih murah berbanding kalau nak sewa bas dpd tawau ke semporna. So, total up cost RM90. Berbaloi kan? =)

Jom layan gambar-gambar sepanjang aku berada disana! =)

 

 Me and my friends =)


 Suasana di jeti pelancongan Semporna. Maaf lah tak da gambar full suasana jeti sebab tak expect pun nak update blog ni. Hihi~


 Pemandangan diatas bot semasa perjalanan menuju ke Bohey Dulang.


 Bukit yg paling tinggi dekat belakang tu adalah tempat yg akan didaki untuk memperoleh pemandangan indah. Lepas je hiking, bila aku tengok balik bukit ni dari bawah, aku macam tak percaya ja yg aku berjaya sampai ke puncak. Sebab rasa macam tinggi sangat. Hihihi~


 Keadaan tempat hiking di Bohey Dulang. Licin dan curam. I told you, aku hampir menyerah nak naik ke puncak. Licin satu hal, dah tu semput lagi. Rasa macam tak cukup udara nak bernafas. Haa tu lah padah kalau jarang bersenam. Memang tercungap lah jawabnya. Kalau tak kuat mental fizikal, memang tak dapatlah naik hari tu. Alhamdulillah, berkat kecekalan hati dan semangat keperwiraan dalam diri, dapat jugak sampai ke puncak. Hahaha~


 Pemandangan daripada puncak bukit di Bohey Dulang.


 The other side of Bohey Dulang.


 Ni adalah gambar aku yg paling sempurna dekat puncak bukit Bohey Dulang. Yg lain semua rosak sebab dah penat sangat hiking, so muka pun nak tak nak aje bergambar. Hahaha~


 This is Pulau Sibuan =) 


Antara pemandangan cantik sepanjang perjalanan ke Pulau Sibuan.


Snorkelling time!


 Hampir senja. Perjalanan pulang menuju ke jeti pelancongan.


Dan akhirnya kami selamat sampai semula ke jeti pelancongan lebih kurang pukul 5.30p.m. Bila aku sampai kedua-dua pulau tu, mulut tak berhenti melantunkan kalimah suci sebab terlalu cantik. Tak tahu nak cakap mcm mana cantik tempat ni. Terpana tak habis-habis aku ni. Hahaha~

Some tips here 
Kalau ada yg tanya aku, mana lebih baik sama ada join trip ataupun p sendiri? Maka aku akan menjawab lebih baik p sendiri. Sebab kita tak tahu pengurusan pihak penganjur yg buat trip tersebut. Aku dah berdepan dengan trip yg mempunyai pengurusan yg teruk. Serik, cukup sekali. But, its okay, kita belajar daripada pengalaman kan? =)
Bila p sendiri, maksudnya yg tak join dengan mana-mana trip, benda yg perlu dibayar adalah:
1) Sewa bot dan peralatan snorkelling - RM45 seorang (If i'm not mistaken)
2) Tour guide untuk hiking - RM50 satu rombongan
3) Sewa bas daripada tawau ke semporna - RM20 seorang

*Informasi ni aku perolehi daripada junior aku. Sebab dia p dgn kawan-kawan tanpa join mana-mana trip.

Aku tak punya banyak maklumat untuk dikongsikan bagi yg p sendiri dengan kawan-kawan. Hanya tiga diatas tu saja yg dapat aku kongsikan. Harap-harap dapat membantu lah ye =)
Maaflah entri kali ni panjang berjela-jela sebab banyak benda yg nak kena explain. Since ramai yg tanya aku pasal benda ni. So, secara tak langsung dapatlah jugak aku abadikan kenangan indah dekat dalam blog ni kan. Kalau tak, memang mereput aje lah blog aku ni. Hahaha~ Aku harap dapatlah kalian faham penerangan aku yg ma shaa Allah panjang ni.


Pulau indah telah berjaya ku tawan!


Kalian bila lagi? =)

Ada masa, umur panjang aku update lagi. Semoga bermanfaat!
KBye, Assalamualaikum.



4 comments:

  1. Aslm, sy plan nak pergi BD awal bulan Mac. So klu nak jimat lebih baik ke jetty n sewa boat sendri drp tour guide?

    ReplyDelete
  2. Salam. Sy plan mo pergi sini cuti good friday nanti. Ok kah kalau sy terus seja pergi ke jeti tanpa booking mana2 trip. Sy nda biasa pula benda ni. Tq

    ReplyDelete
  3. Berhampiran bohey dulang dah ada penginapan baru di buka. Boleh tengok di www.latolatoresort.com

    ReplyDelete
  4. Hai. Bohey Dulang tak boleh snorkeling ke?

    ReplyDelete