Wednesday, 29 January 2014

Hala Tuju Lepas SPM

Assalamualaikum

Hai semua! So yeah, i'm still a blogger. Blog ni masih bertuan, jangan lah dilupakan. Haha~ Nampak title macam serius gila entri kali ni. Alaa, tak de lah serius sangat. Just nak share satu informasi untuk adik-adik batch 96 yg bakal menyambung pengajian ke peringkat seterusnya. Habis spm je, memang kau happy gila-nak-mati. Betul wa cakap, maklumlah title freedom tu tak habis-habis kau gembar-gemburkan di laman sosial. Aku faham perasaan tu, sebab aku pernah alami. Dulu aku ingat, habis spm habislah jugak segala kesusahan dalam menuntut ilmu. Dulu aku ingat, habis spm gembiralah sebab zaman stress dah berlalu. Rupanya tak, langsung tak. Lepas ni banyak lagi yg kau kena tempuh. Nak tak nak kau kena jugak hadap walaupun kau perlu tertunggang terbalik menyelesaikan segalanya. Back to the topic, hala tuju lepas spm.

Matrikulasi
First sekali matrikulasi. Aku bubuh ni yg first sebab aku study kat sini sekarang. Hahaha~ Okay adik-adik, terus terang wa cakap kalau kau ni jenis yg memain tak hengat dunia masa study, suka tangguh kerja, suka study last minute, malas nak bertanya dll lagi yg negatif. Baik tak payah masuk. Dekat matrik ni kau cuma ada masa setahun (actually kurang dari setahun sebab dia fast track kan) untuk buat yg terbaik. Tak de istilah, ahh next exam aku buat bebetul dah. Tak nak memain dah. Tiada dah istilah macam kat sekolah dulu. Di sini, kau buat terbaik, kau berjaya. Kau memain, pointer kau pun serupa lah dengan permainan kau.

Ni pengalaman aku sendiri. Masa awal sem 1 dulu, hampir tiap malam aku nangis sebab takut tak boleh ikut apa yg diajar. Sebab pelajaran dan pembelajaran dia laju. Life kat kolej ni, bukan cikgu yg cari kau tanya satu-satu macam kat sekolah dulu. No. Semuanya kau yg kena kejar kena cari. Bila dia tanya "Faham kah?". Dia tak peduli sebenarnya kau faham atau tak, lepas dia tanya dia akan sambung dengan ayat ni "kamu kena faham jugak ye". Haaa ambik engko. Habis je lecture, kalau kau tak kejar pensyarah utk tanya mana yg kau tak faham memang kau ketinggalan. Pensyarah aku pernah cakap, kita akn lupa apa yg kita belajar kalau kita tak buat balik latihan dalam tempoh masa 48 jam yakni 2 hari. Dah kalau kau tak faham, kau rasa kau boleh belajar ke?

Bukan aku nak takut-takut kan kalian nak masuk matrik ni. No. Tapi ni lah kenyataannya. Kena buat bebaik semua terutama utk final exam sem 1 sebab result final exam tu yg menentukan sama ada kau layak teruskan pengajian ke sem 2 atau pun tak. Kalau budak sains tak capai pointer turun PDT (Program Dua Tahun) tapi kalau budak akaun yg tak capai pointer terus kick out. Haaa, risiko dia tinggi lah. Lepas tu dekat matrik ni ada 10% yg akn membantu untuk final exam iaitu PB (Penilaian Berterusan). PB tu merangkumi aspek seperti kuiz, kerja tutorial dan assignment. Tu je lah kot seingat aku tentang matrik ni :)

Asasi

Asasi ni pulak kelebihannya dia memang under universiti. Maksudnya, contoh kau study kat asasi UMS, habis je asasi kau terus sambung dekat u tu jugak. Tak payah dah nak susah-susah beli no pin lagi untuk isi kemasukan ke u. Ni beza dia dengan matrik, kalau matrik kena beli no pin lagi untuk kemasukan ke u. Asasi ni 2 tahun tempoh pengajian lepas tu boleh ambil degree dekat u yg sama jugak. Setahu aku, asasi yg ada ialah asasi sains, asasi law, asasi TESL, asasi kejuruteraan. Kalau akaun memang tak de kot. Sebab dulu aku cari sebelum masuk matrik memang tak de. Cikgu akaun aku pun cakap tiada. So kalau masuk asasi sains ni kau tak de masalah fikir sambung kat mana masa nak ambil degree. Kau cuma perlu belajar bagus-bagus dan jaga pointer.

Diploma

Diploma ni pulak tempoh pengajian selama 3 tahun. Banyak jugak kelebihan diploma ni. Sebab habis diploma kau boleh kerja dulu sementara nak tunggu sambung belajar ke peringkat ijazah. Senang cakap sijil nya boleh diterima dipasaran kerja, tak macam matrik. Keluaran diploma diterima kerja kalau keluaran matrik tak sebab sijil matrik tak diterima. Ramai orang tak mau masuk diploma ni sebab lama. Tapi bagi aku, tak pun sebab kita ni kalau nak tuntut ilmu biar sampai mati. Masa bukan penghalang. Kalau dulu aku tak dapat tawaran matrik, mungkin sekarang aku dah sem 2 diploma accountancy di politeknik. Hehehe~

Dulu madam aku cakap, kalau masuk diploma ni okay untuk kita yg tak boleh nak ikut pelajaran dan pembelajaran yg terlalu laju. In shaa Allah berjaya. Kau boleh belajar pelan-pelan, kaji dalam-dalam, dan kerja habis ambil diploma. Banyak universiti yg menawarkan diploma ni. Korang dah nak isi upu kan? Haa tengoklah betapa banyaknya diploma yg ditawarkan. Bagi aku tak da ruginya kau ambil diploma dengan masa 3 tahun tu hatta kawan aku yg result spm 7A pun terima diploma ni. Kalau bab-bab assignment, kerja tutorial, kuiz, test dan macam-macam lagi tu, semua pun sama jugak. Semua tempat pengajian pun ada macam tu. Kesimpulannya, kau memang tak boleh nak lari dari semua tu walau di mana pun kau sambung belajar.

_________________________________________________________________________________


Aku rasa tu je yg dapat aku kongsikan untuk adik-adik yg masih tunggang terbalik fikir nak sambung kat mana lepas ni. Hahaha~ Aku tak share pasal form 6 sebab majoriti tau jugak sebab kalian nampak jugak kat sekolah sendiri kan :) Aku nak pesan sikit ni, kalau nak sambung belajar jangan ikut kawan sebab yg nak belajar tu kau, yg akan hadap macam-macam cabaran tu kau, bukan orang lain. Jangan main hentam keromo je, jangan main cakap "ahh biarlah, yg penting aku dapat sambung". Jangan ya adik-adik, sebab ni membabitkan soal masa depan kau, soal macam mana nak isi perut kau 7 tahun akan datang.

Buat pilihan ikut kemampuan dan minat. Jangan kau tak mampu, kau nak jugak. Kang kau jugak yg susah. Banyak-banyak solat istikharah. Rajin-rajin surf internet tentang bidang yg kau nak ambil, tanya pendapat ibu bapa, jumpa kaunseling kalau ada masalah nak buat pilihan. Terus terang aku cakap, kaunseling tu sangat membantu di saat-saat genting begini. Apa yg penting, bidang yg kau nak ambil tu pastikan bidang yg kau minat. Jangan tersalah pilih.

Aku rasa dah cukup lah aku membebel panjang ni. Maaflah, panjang gila entri kali ni. Hahaha~ Semoga dapat membantu adik-adik di luar sana. Semoga berjaya, semoga tak tersalah pilihan. Yg paling penting, niat kena lillahi taala. In shaa Allah berjaya :)



 Semoga berjaya :)




KBye, Assalamualaikum








Thank you for reading !

1 comment:

  1. Gud entru dear.
    All the best for ups n pspm yea
    ;)

    ReplyDelete