Thursday, 30 May 2013

Symptom Rindu Dah Wujud

Assalamualaikum

Symptom merindukan sahabat aku yg sorang ni dah wujud...


Bersama Nur Amalin Binti Nor Azman


 I miss you angah :'(


 Sungguh, aku rindu sangat dgn perempuan bertudung hijau itu. Rindu sangat-sangat...


Semoga suatu saat nanti kita dipertemukan dalam kejayaan. Semoga suatu saat nanti apa yg telah kau rancang untuk persahabatan kita tercapai. Semoga suatu saat nanti kita dapat melancong mengelilingi dunia bersama "cicindak" yg lain (Hahaha~). Semoga kita sama-sama berjaya dunia akhirat. Semoga Allah sentiasa memberkati persahabatan kita. Amin... I miss you angah! I love you :)


KBye, Assalamualaikum




 

Thank you for reading !

Sunday, 26 May 2013

Minggu Orientasi di KML

Assalamualaikum

Hai semua! Seperti yg dijanjikan, kali ni aku nak update tentang minggu orientasi di kolej matrikulasi labuan yg berlangsung pada minggu lepas. Sebut ja pasal orientasi mesti kita semua akan fikir yg teruk-teruk. Kan? Memang teruk pon kalau orientasi ni, dimana-mana pun sama jugak. Tak cukup tidur, mandi kadang tak sempat, kena teriak oleh fasilitator dan macam-macam lagi yg teruk. Hahaha~ Ni kalau kakak dan abang fasi baca aku tulis macam ni habis aku kena. Alaa, cool lah kakak-kakak dan abang-abang minggu orientasi dah berakhir k? So, kita dah boleh jadi kawan walaupun malu-malu. Eh? Haha~

Orientasi kat kml agak seronok lah jugak. Aku rasa ni lah orientasi paling teruk yg pernah aku lalui (memang lah, sebab ni kali pertama aku berorientasi. Hahaha~). Ramai gila kot student kml, nak dekat dua ribu orang. Orientasi kat sana lebih kepada taklimat-taklimat penting yg disampaikan oleh pensyarah. Kalau sebut pasal taklimat, dah tentu lah orang akan fikir ia nya perkara yg membosankan. Yes, i admit! Memang bosan pun, tipu lah kalau aku cakap aku suka dengar taklimat. Penipuan yg sangat nyata. Tapi oleh kerana, ia nya penting untuk student baru macam aku ni, aku pun dengar jugak lah apa yg disampaikan oleh lecturer walaupun beribu kali terlelap dan ditegur oleh fasi. Hahaha~


 Ni lah keadaan dlm dewan semasa menyanyikan lagu Kolej Matrikulasi Labuan. Gambar ni adalah milik abang fasilitator. Abang? *muntah pelangi* Hahaha~


Tak semua taklimat tu membosankan. Serious, tak semua. To be honest, lecturer kat kml memang sporting semuanya. Memang seronok! Diorang tahu, nak handle students macam kami ni supaya tak bosan masa dengar taklimat. Boleh tahan jugak jenaka-jenaka yg diorang selitkan semasa sampaikan taklimat dan ia nya menyebabkan rasa mengantuk hilang sama sekali. Hihihi~ Kami dikumpulkan dlm Dewan Mutiara semasa mendengar taklimat.

Dengan jumlah pelajar yg hampir dua ribu orang dikumpulkan bersama dlm keadaan duduk bersila dan memakai pakaian formal. Pakaian formal termasuklah berkasut pvc/kulit. Bayangkan, dgn memakai baju kurung dan berkasut pvc aku duduk bersila dlm keadaan dewan yg padat gila bak kata fasi-fasi itew "compress". Haa, memang compress pon sampaikan aku rasa macam melekat dgn kawan-kawan yg duduk kat depan dan belakang aku. Hahaha~ Memang penat gila lah, duduk 3 jam dlm keadaan padat macam tu. Can you imagine that? Sepanjang minggu orientasi duduk macam tu. Fenattt =.=


 Gambar ni diambil sebelum mula riadah petang. Diambil dari fb bff aku iaitu Sarinah (ina) yg tudung putih tu. Comelnyaaa.....aku. Haha~


Konklusinya, sepanjang orientasi kml tidur tak cukup, makan tak tentu, dan macam-macam lagi yg tak tercukup. Hahaha~ Penat tu tak payah cakap lah, semua orang pun penat masa orientasi ni. Apa-apa pun, terima kasih yg tak terhingga buat pensyarah dan fasi-fasi yg telah berhempas pulas untuk menjayakan program orientasi kami. Terima kasih bebanyak. Aku tahu, minggu orientasi ni adalah untuk mendidik kami supaya lebih berdisiplin terutama dari segi pengurusan masa. Sebab hidup di asrama ni perlu sentiasa menepati masa. Bila masuk waktu solat, solatlah. Bila masuk waktu kuliah, kuliahlah. Tak boleh nak bertangguh macam yg kita selalu buat kat rumah.

So, kepada bebudak matrikulasi labuan all the best! Result SPM sila buang jejauh sebab kita mula dari kosong. Kau, aku dan dia sama. Sama-sama nak belajar, bukan nak tunjuk siapa hebat. Bukan. Apa yg seronoknya kat kml ni, aku boleh belajar bahasa-bahasa mereka yg berbeza bangsa dan budaya daripada aku. Mengeratkan silaturrahim sesama manusia :)


 KML. Gambar ni aku ada letak di ENTRI sebelumnya. Tapi yg ni diedit oleh student kml jugak. Aku tengok cantik, so aku download lah and letak kat sini. Kenangan gitu =p


Alhamdulillah, orientasi pun dah selamat berakhir pada hari khamis lepas. Sekarang ni aku tengah bercuti di rumah sebelum bermulanya kuliah pada 3 Jun 2013 nanti. So guys, mohon kalian mendoakan aku dipermudahkan segala urusan. Semoga kita sama-sama berjaya dunia akhirat. Amin.. :)


KBye, Assalamualaikum


Thank you for reading !

Saturday, 25 May 2013

Kolej Matrikulasi Labuan

Assalamualaikum

Hai semua! How are you guys? How's life? Alhamdulillah masih berkesempatan untuk berceloteh kat sini. Masih berkesempatan untuk pokpek pokpek kat sini. Hahaha~ So, lama gila aku biarkan blog ni terbengkalai tak ber-update. Kan? Rinduuu nak menaip :) Lama tak update sebab tak de masa nak buka lappy. Ni baru berkesempatan sebab sekarang kat rumah. Kalau kat kml, malas nak buka lappy. Sebab feel menaip kat sana lain (macam je pernah menaip kat sana). Haha~

Cakap pasal kml, aku baru seminggu kat sana dan sekarang aku dah berada kat rumah. Seminggu je aku kat sana, masa minggu orientasi. Lepas tu aku blah. Ehh jangan salah faham, aku pulang sebab cuti ya anak-anak bukan sebab lain. Haha~ Minggu orientasi tu bermula daripada 19 Mei 2013 dan tamat pada 23 Mei 2013. Baru je habis khamis lepas dan sekarang aku dah berada kat rumah sambil goyang kaki. Percaya tak? Nyaman nya bila berada kat rumah! Hahaha~

Tamat je orientasi, aku terus packing barang sebab tak sabar nak balik rumah! Aku tak kisah orang nak cakap apa sebab cuti seminggu pun nak balik. Aku tak kisahhh =p Actually, aku tak nak balik sebab leceh nak suh parents faks surat bagai baru boleh pulang. Faks surat, isi borang dan kena isi lagi kat dlm komputer. Bayangkan betapa azab nya nak mengurus semua tu! Tapi disebabkan oleh hasutan bff aku iaitu Sarah, aku pun terpengaruh. Sanggup wehh, mintak tolong mama faks surat khamis tu sebab jumaat nak pulang. Kurang daripada 24 jam urusan aku selesai dan permohonan cuti aku diluluskan. Hebat tak aku? Hebat tak hebat tak? Hahaha~

Khamis urus semua tu dan jumaat pagi aku dah berambus dari kml. Hahaha~ Kau tak tahu betapa payah nya aku nak pulang ni. Berebut nak cari surat yg mama faks tu, berebut nak mintak sign dgn Sir supaya permohonan diluluskan dan berebut nak isi kat dlm komputer. Ramai gila orang yg nak pulang, padahal cuti seminggu je wehh! Haha~ Kalau dah lelaki pun ramai yg balik, apatah lagi bebudak perempuan. Leceh gila urus semua tu. First time aku rasa aku rindu gila dgn orang rumah! Homesick. Gegara rindu lah aku sanggup pulang dari Labuan ke Tawau ni. Kau tahu tak? =p

So, dlm perjalanan pulang tu merasa lah aku naik speed boat. Hebat gila wehh! Dah macam ikan dolphin yg melompat-lompat kat dlm air kalau kau tengok boat tu dari luar. Haha~ Laju kot, ye lah dah nama pun speed boat kan. Bayangkan, kalau naik feri berjam-jam baru sampai tapi naik speed boat 20 minit dah sampai. Jauh gila beza masa. Tapi sama je pon, kalau naik feri terus sampai KK. Kalau naik speed boat kena naik bas lagi lepas tu dan ia nya mengambil masa 2 jam lebih untuk sampai ke KK. Hihi~ Lepas tu naik bas daripada KK ke Tawau yakni hometown aku dan ia nya memakan masa selama 8 jam.

Ini lah pengalaman yg tak boleh aku lupakan.
First time dlm hidup aku berurusan tanpa ibu bapa.
First time dlm hidup aku nak g mana-mana tanpa ibu bapa.
First time dlm hidup aku naik speed boat.
First time dlm hidup aku sanggup merentasi lautan demi pulang berjumpa keluarga.
First time aku rasa rindu yg amat mendalam terhadap keluarga.
Semuanya first time wehh!!! Hahaha~ Hargailah saat-saat indah anda bersama keluarga kerana suatu saat anda pasti terpisah daripada mereka sama ada pisah hidup ataupun mati :)

Semasa minggu orientasi, kami diberi kesempatan utk membuat huruf seperti gambar dibawah ini:

 KML stand for Kolej Matrikulasi Labuan.


Penat gila wehh masa nak buat huruf tu. Dengar arahan, kejap fasi suh ke kiri kejap ke kanan. Sampai ada yg pengsan sebab tak cukup oksigen. Hahaha~ Nasib baik lah aku tinggi, so senang nak dapat oksigen. Kedudukan masa ni memang rapat gila bak kata fasilitator "compress". Haa, compress gila sampai macam-macam bau yg terkeluar. Mungkin jugak yg sorang tu pengsan sebab bau yg kurang menyenangkan. Dalam gambar ni aku berada di huruf L. Tebal kan huruf tu sebab semua orang kat dlm tu comel-comel belaka. Hahaha~

Aku tak de mood nak mengulas lebih lanjut soal orientasi kml. Paling seronok di bumi! Hahaha~ Ehh bukan tak de mood, aku nak asingkan lah. Nanti aku update pasal orientasi pulak k. InshaAllah, mana tau boleh buat rujukan adik-adik yg nak masuk sana nanti =p Apa yg aku suka, masa orientasi ni tiada denda yg dikenakan sepertimana yg dirasai oleh senior-senior terdahulu. Hihihi~ So, aku dah terlalu banyak bercerita kat sini. Lenguh badan tercongok depan laptop ni semata-mata nak menghasilkan satu entri. Haha~ InshaAllah ada masa aku update lagi utk minggu orientasi di kml k :)


KBye, Assalamualaikum







Thank you for reading !

Monday, 13 May 2013

Next Stage of My Life

Assalamualaikum

Hai semua! How are you guys? How's life? Wahh, lama gila aku tak update blog kan. Rindu aku tak? Rindu tak? Rindu tak? *krik krik* Hahaha~ Lama jugak aku tak menulis disini (menaip sebenarnya). Kalau dah datang rajin tiap hari nak buka blog sebab nak membebel kat sini, tapi kalau dah datang malas lappy pun tak dipandang. Akhirnya blog terbengkalai, berbulan-bulan baru dapat update tu pun entry hambar gila. Cian blog itew tau. Sayang blog, muah muah! Hahaha~ Okay dah cukup, maafkan saya kerana terlalu banyak merapu. Hihihi~ Lets we continue! :)

Hari ni dah tanggal 13, cepat betul masa berlalu. Bukan berlalu, tapi masa dah lari pecut meninggalkan kita jauh dibelakang. So, jangan suka melengah-lengahkan masa ya anak-anak. Jumaat ni aku nak jalan dah, nak tinggalkan tawau ni dah. Tak terasa, pejam celik pejam celik dah nak jalan. Merajuk dgn tawau, kita nak ke planet pluto. Haha~ K cukup. Actually, nanti aku nak masuk Kolej Matrikulasi Labuan (KML) dah. Mendaftar pada 19 Mei 2013 bersamaan hari ahad tapi aku gerak dari Tawau tanggal 17 sebab stay satu malam kat kk. Then tanggal 18 pagi baru gerak p Labuan and bermalam gak kat sana satu malam sebelum hari mendaftar.


Kolej Matrikulasi Labuan (KML). Gambar diperolehi atas ihsan encik google. Hihihi~


Hanya mama yg mengiringi aku sampai ke labuan sana. Family yg lain tak ikut sebab nanti leceh nak mengurus sesatu. Pening dibuatnya kalau semua nak ikut sebab nanti sesatu buat ragam. Hihi~ Bercampur aduk perasaan aku sekarang. Mungkin gembira dan mungkin juga sedih. Sedih lah weyy, first time berjauhan dgn keluarga. Ingat seronok? Bermulanya hidup berada diatas kaki sendiri. Tanpa mak, tanpa abah, tanpa adik-beradik. Disana nanti aku akan mengurus semuanya sendiri walau pada hakikatnya masih ada kawan-kawan. Hidup bersama kawan dan hidup disamping keluarga itu berbeza. Tak sama.

Tapi itu lah yg perlu aku harungi, sahut cabaran right? Semua orang pun akan macam tu, bila tiba masanya mereka juga akan berpisah dari keluarga. Aku ada cita-cita yg perlu direalisasikan. Aku ada tanggungjawab yg belum terlaksana. So, ini adalah permulaannya untuk aku merealisasikan cita-cita dan tanggungjawab aku. Aku nak buat mak abah gembira dgn kejayaan aku. Aku nak jadi contoh yg boleh diteladani oleh adik-adik aku. InshaAllah. Aku mohon kalian mendoakan kejayaan aku. Hanya Allah yg mampu membalas segala jasa baik kalian :)


"Aku kan pergi, pergi ku akan kembali. Pergi untuk membawa pulang sebuah permulaan yg bergelar kejayaan" - NAAR


Ada masa, umur panjang aku update lagi. Mungkin lama lagi baru aku dapat nak update sebab terlalu busy untuk mengurus hal-hal sambung belajar. So guys, selamat merindui beta! Hahaha~


KBye, Assalamualaikum



















Thank you for reading !