Friday, 16 August 2013

Warkah Buat Manusia yg Tahu Diri

Assalamualaikum

Dengar sini baik-baik wahai diri,

Kau bukan dari keluarga yg senang.
Kau dilahirkan bukan untuk memusnahkan harapan orang tua mu.
Kau dihantar belajar bukan untuk bermain-main.
Mohon kau sedar diri.

Sehingga kini, umur kau mencecah 18 tahun kesemuanya masih ditaja oleh orang tua mu dan entah sampai bila.
Adakah kau tega menghancurkan harapan mereka untuk melihat kau berjaya?
Adakah kau gembira jika melihat mereka derita?
Sudah pasti tidak.

Tolong kau belajar bersungguh-sungguh agar hidup mu senang di masa depan.
Tiada siapa yg dapat membantu mu kelak.
Jatuh bangun sendiri, susah senang sendiri.
Manusia lain hanya bisa melihat dan mendengar kesusahan mu tetapi tidak dapat merasakan apa yg kau rasa.

Ada harapan orang tua yg perlu kau realisasikan.
Ada tanggungjawab besar yg belum terlaksana.
Harapan keluarga dijadikan pembakar semangat agar kau terus maju ke hadapan.
Jangan takut pada manusia yg cuba menjatuhkan kau.
Jangan gentar selagi kau yakin tuhan masih bersama mu.

Berpuluh ribu malah beratus ribu dan mungkin juga berjuta ringgit yg dihabiskan oleh orang tua mu untuk membesarkan kau sehingga ke tahap ini.

Mohon kau jangan kecewa kan mereka.
Mohon kau berkorban untuk mereka kerana pengorbanan mu tiada apa-apa nya jika dibandingkan dengan pengorbanan yg telah mereka lakukan di sepanjang hidup mu.

Tekad diri bukan mainan kerana penghujungnya adalah permulaan bagi sebuah kejayaan.


Anak yg tahu diri,
Nurul Arifah Binti Abd Rahim


Dengan adanya kedua ibu bapa aku masih mampu bertahan walau sesusah apa pun situasi yg perlu aku hadapi kerana mereka adalah sebahagian daripada nyawa aku.
 

 
 

Thank you for reading !

Thursday, 15 August 2013

Bebelan Dari Bumi Labuan

Assalamualaikum

Hai semua! How are you guys? How's life? Tengok title entry memang tak boleh blahhh kan. Hahaha~ Fuhhh, baru ada kesempatan nak update blog. Baru ada masa terluang nak duduk online depan laptop pakai broadband digi yg maha laju nya. Sila beri tepukan gemuruh untuk digi! *clap clap clap* Hahaha~ Agak lama jugak aku meninggalkan laman sosial aku yg satu ini. Kadang ada masa nak update tapi tak de idea, kadang ada idea melimpah-limpah tapi masalah tak de masa nak online pulak. Maklumlah, sejak bergelar pelajar kolej matrikulasi ni tak banyak masa aku nak bersosial. Hampir 24 jam masa aku digunakan untuk berkuliah, ulang kaji (lah sangattt) dan tidur dan makan dan sebagainya. Hahaha~ Okay aku dah mula mengarut. Maafkan saya maafkan saya. Back to the topic...


Alhamdulillah, aku baru sahaja selesai menghadapi ujian pertengahan semester (UPS). Exam pertama yg aku hadap di kolej ini. Tak tahu nak cakap macam mana perasaan ini masa dok exam tu. Mungkin gembira dan mungkin juga ada rasa kecewa. Ahh, itu biasa. Kau baca lain tapi yg dia tanya dalam exam lain pulak. Ahh, itu biasa. Kau stay up sampai pagi semata-mata nak menghafal tapi fakta yg kau baca tu tak tersenarai dalam soalan exam. Ahh, itu biasa. Tapi yg luar biasanya bila kau baca dan hafal satu fakta tu dan ia nya buat-bulat masuk dalam exam. Memang bahagia tak terkata lah kan, rasa dunia ni kau yg punya. Lagi best bila kau tengah senyum bahagia tu, musuh kau tengah buat muka monyok sebab tak dapat jawab. Hahaha~ Persoalannya, kita ada musuh ke? :)


Kau pernah nampak tak orang jawab exam dengan sangat khusuk sampaikan kepala dia tu nak sujud kat meja?

Kau pernah hadapi tak bila masuk dalam dewan exam, jiran kau tu tak reti nak balas senyum balik?

Kau pernah fikir tak, kenapa ada keluhan di balik senyuman lepas jawab exam?

Aku pernah.












Apahal? Terkejut tengok gambar aku besar gedabak ni? Hahaha~ Gambar diatas adalah bersama roommates aku yg paling comel (lah sangattt). Memang comel pun especially yg dok kat tengah-tengah tu. Haha~ Yg pakai tudung tu nama dia Rosnani (Nani) dan yg mempunyai raut wajah seakan-akan anak cina itu adalah Farah Faleeza (Farah). Aku dgn nani asal Sabah cuma bezanya dia dari kunak, aku dari TAWAU (bangga sikit jadi anak jati tawau. Hahaha~). Farah pulak asal dari Sarikei Sarawak. Ni lah penghibur aku bila kat dalam dorm. Tangis tawa ku semua pernah terlihat oleh mereka. Keserasian itu mula wujud :)

Gambar diatas ni diambil masa aku tamat jawab paper kemarin, last paper. Yg mereka berdua ni, aku panggil bergambar sebab nak simpan untuk dijadikan kenangan. Hihihi~ Padahal mereka tak habis paper lagi masa ni, ada paper computer science lagi petang tu. Yg aku peliknya, muka diorang yg paling excited dalam gambar ni seolah-olah dah tamat exam. Tak percaya? Cuba scroll balik ke atas. Hahaha~


Okay lah, i should stop until here. Banyak lagi kerja nak kena buat selain daripada duduk tepi tingkap merenung ke luar jendela melihat kebesaran NYA sambil menaip. Hahaha~ Ada masa umur panjang dapat lah lagi korang membaca cerita aku di sini. InshaAllah..


Heyy you, ya awak lah! Tolong doakan saya dapat pointer yg terbaik untuk exam baru-baru ini dan seterusnya. Semoga Allah membalas segala jasa baik kalian :)


KBye, Assalamualaikum










Thank you for reading !