Thursday, 3 September 2015

Trip to Pulau Mabul and Pulau Kapalai

Assalamualaikum

Hai guys! Alhamdulillah berpeluang lagi nak update blog ni yg selalunya terbengkalai aje. Hihi~ So, direct to the point, kali ni aku nak share tentang trip aku ke Pulau Mabul dan Pulau Kapalai. Pada 31 Ogos hari tu, aku telah join satu trip yg ma shaa Allah best sangat! Actually, aku dapat tahu tentang trip tu memang last minute sangat. Tapi alhamdulillah, memang rezeki aku masa tu, so dapatlah jugak jejakkan kaki ke pulau-pulau tersebut. Aku join trip tu bersama-sama dengan bekas pelajar mak aku. Agak janggal jugak sebab takda satu orang pun kawan-kawan aku yg ikut sama. Kiranya aku tebalkan ja muka cakap dekat kakak-kakak tu supaya kawan dgn aku bila dah sampai pulau tu nanti. Hahaha~ Mengeratkan silaturrahim lah katakan. Konklusinya, hari merdeka aku memang terisi dengan hal yg bermanfaat walaupun tak berbaris mahupun berarak macam orang lain. Moga-moga apa yg aku kongsikan dekat sini dapat membantu kalian yg nak p bercuti dgn bajet yg in shaa Allah murah =) So, lets move!

Pulau yg pertama aku jejaki adalah Pulau Mabul dan kemudiannya Pulau Kapalai. Kedua-duanya terletak di Semporna, Sabah =)

Masa Perjalanan
Perjalanan daripada jeti umum Semporna ke Pulau Mabul memakan masa selama 45-55 minit macam tu dan perjalanan daripada Pulau Mabul ke Pulau Kapalai adalah selama 20-25 minit sahaja. Kejap aje dalam boat tu tak sempat pun nak mabuk. Hihihi~ 

Kos Perbelanjaan
Berkenaan dengan kos pula, aku hanya menggunakan RM100 untuk pergi kedua-dua pulau tersebut. RM70 yuran, RM20 kos pengangkutan dan RM10 adalah untuk snorkelling. Kali ni aku dapat snorkelling murah sikit banding trip hari tu. Kos ini juga termasuk makan dan minum yg disediakan oleh kakak penganjur tu. Bagi aku berbaloi lah kerana service tiptop dan kakak tu pun baik oi! =) 


Aku join island trip ni bukan under mana-mana tourism company. Aku join ikut dgn kakak yg anjurkan benda ni. Dia pun baru dalam tahun ni jugak tawarkan trip ke pulau-pulau yg terletak di Semporna. Dia adakan trip ni bersama-sama dengan suami dia. Maksudnya bila korang join trip dorang, dia atau husband nya yg akan lead korang. Kalian boleh cek Facebook dia KAK LIDIA atau boleh contact dia di 0138989083. Segalanya ada disana, cekidaut yah!

So, jom layan gambar-gambar sepanjang aku berada disana! =)


 Perjalanan menuju ke Pulau Mabul. Entah tu rumah orang kah atau apa, aku pun tak tau. Yg pasti, kalau korang zoom gambar ni korang akan nampak botol-botol (if i'm not mistaken) macam tu, itulah seaweed. Tahu kan seaweed tu apa? Kalau tak tahu, mohon bakar kamus sendiri. Haha~ Mungkin tempat ni adalah tempat pemeliharaan seaweed. Indah kan?



 Look at the first picture, tu lah kehidupan bajau laut di semporna. Budak-budak tu main terjun aje dari jambatan tu sebab nak mandi air laut. Air laut pun cantik nak risau apa kan. Aku kagum kerana dengan umur dan fizikal sekecil ini mereka sudah tahu berenang sedangkan aku masih terkapai-kapai sebab tak boleh terapung. Hahaha~ Yg second pic tu takde apa sebenarnya, cuma aku snap sebab posing budak sorang tu cun wehh!


 Dan ini lah dia Pulau Mabul. Pulau ni agak luas jugak dan banyak penginapan yg cantik-cantik dekat sini. Kalau banyak duit, boleh lah menginap disini. Mostly yg menginap dekat sini adalah pelancong dan jarang dilihat orang tempatan disini melainkan pekerja-pekerja nya kerana kos penginapan yg tinggi. Sebab tu aku pun p pulang balik aje. Kalau nak bermalam memang tak lah kan sebab tak mampu lagi. Hihi~


The other side of Pulau Mabul. Cantikkan? =)



 Yg ni pulak pantai dekat Pulau Mabul. Masa ni air laut surut. Dekat pantai tu terdapat rumah-rumah penduduk setempat. Pasir dekat pulau ni cantik cuma dikotori dengan sampah. Pulau Mabul banyak penginapan dan jambatan sahaja. Pantai nya pula tak berapa nak cantik sebab agak kotor. Walaupun begitu, air laut dia masih cantik dan jernih. Kalau korang pencinta tegar pantai, maka aku sarankan lawati lah PULAU SIBUAN DAN BOHEY DULANG =)



 Cantik sangat air laut dekat Pulau Mabul. Puas kot snorkelling. Hihi~ Btw, sampan bebudak ni comel kan? =)



 Next is Pulau Kapalai! Dekat sini sumpah cantik gila tapi sayang tak boleh naik dekat jambatan-jeti-penginapan dia walaupun hanya sekadar untuk bergambar. Aku pun tak tahu kenapa. Masuk pulau ni pun kena report dengan esscom dekat situ dulu then baru boleh turun snorkelling. Tu pun banyak sungguh tanya dia seolah-olah kami nak merompak =,= Apa yg pasti, menginap dekat sini memang mahal. Dengar-dengar lebih mahal daripada Pulau Mabul. Konklusinya, ambil aje gambar dari boat. Tu pun dah kira syok sangat! Hahaha~



 Hidupan laut yg terdapat di Pulau Mabul dan Pulau Kapalai. I iz eksaited sebab dapat jumpa penyu! Gambar penyu tu aku ambil time dekat atas boat, dan bila turun untuk snorkelling, jumpa lagi penyu tu. Omg, hakak eksaited gilaaa! Hahaha~ Comel sangat. Senang hati dapat tengok macam-macam hidupan laut milik tuhan. Maka secara tak langsung dapat meluruhkan segala tekanan yg dialami =)



 Penginapan yg terdapat di Pulau Kapalai. Hanya mampu ambil gambar dari jauh aje.



 Dekat sini lah kami melapor masa masuk Pulau Kapalai. Anyway, air laut dia cantik plus sangat jernih.



Kepenatan habis snorkelling. Memandangkan aku tak pandai berenang, so kena lah pakai life jacket sebab laut dia agak dalam. Tak puas wehh sebab best sangat bila dapat tengok pelbagai hidupan laut. Warna-warni, besar kecil semua rupa dan bentuk ada. Nak cakap dekat sini, tak pandai berenang bkn bererti kita tak boleh nak buat aktiviti laut. No. Aku sendiri tak pandai berenang tapi dapat juga snorkelling ditempat yg dalam. Big thanks to our boatman sebab dia yg guide aku ke hulu-hilir masa snorkelling hari tu. Cuak gak wehhh sebab pertama kali masuk laut kaki tak jejak apa-apa. Tapi lama-lama bila dah okay, rasa tak nak naik darat dah, dah jadi lupa daratan pulak dah. Hahaha~


Itu ja lah kot yg dapat aku kongsikan. Selamat merancang perjalanan yg indah! Aku harap segala apa yg aku kongsi disini dapat membantu kalian yg nak p dengan bajet yg berbaloi. In shaa Allah =) Kalau ada apa-apa yg kalian musykil, boleh lah tanya terus kepada aku. Mana-mana yg aku boleh jawab, aku akan jawab in shaa Allah. Ada masa, umur panjang aku update lagi.
Semoga bermanfaat!

KBye, Assalamualaikum.




Thank you for reading !

No comments:

Post a Comment