Tuesday, 12 March 2013

Nasihat Berguna Daripada Ustazah Rock!

Assalamualaikum

Hai semua! Dah lama aku tak update blog kannnn. Haa kali ni, aku nak share sikit pasal chat antara aku dgn ustazah aku. Agak panjang, tapi sangat menarik dan berguna pada aku. Harap dpt membantu orang yg mempunyai masalah sama macam aku. Hehe~ Bagi yg tak de problem, boleh lah tambah pengetahuan melalui entry ini. Enjoy your reading guys! :)

Saya: Kalau kita suka seseorang tp kita x luahkan pun kat org tu tp rasa rindu n what so ever tu ada. hahaha. tu kira zina hati ke?

Ustazah: Eh ini mcm tengah ada taman dihati ni. hehehe~ Biasa lah tu fitrah kan, ustzh pun pernah hadapinya. Zina hati?

Saya: Cehhh. hahahaha~ Ha'ah zina hati. Zina hati ke tu?

Ustazah: Eh mana ada tu. Bukan zina hati lah.

Saya: Hahh? Habis zina hati tu tak de lah?

Ustazah: Zina hati tu bila kita ingat kat dia dan kita ingin buat sesuatu ke arah syahwat. Kalau kita just rindu je x da apa. Itukan fitrah, Allah suka kita berkasih sayang dengan cara yg betul. Sama jugak konsepnya mcm zina mata or sebagainya. Kalau kita just tgk org cantik or seksi adakah dikatakan sbg zina mata? Zina mata kita tengok dgn pandangan menggoda dan syahwat. Cewahhh, panjang lebar pulak. So zina hati ni kita mengharap berzina n syahwat dgn nya. Faham ka?

Saya: Ooooooooooooo.. Faham ustazah. Maksudnya kalau disertai dgn nafsu dan syahwat kan? Okay faham dah.

Ustazah: Awat cek xberterus terang je? Kan tenang hati... Dia terima or tidak bkn masalahnya, drpd hati terus gundah gulana. x salah perigi cari timba, yg penting caranya betul.

Saya: Hahahahahaha~ okay, ustazah mmg paling faham jiwa remaja.

Ustazah: Kuikuikui.. Kan masih remaja ni.

Saya: Hahaha~ Maksud ustzh x salah ke meluah kat org yg kita suka? mcm tu?

Ustazah: Eh x salah la asal dgn cara yg betul. Bukan kita yg pergi terkedek2 bgtau kat jejaka idaman tu. Gunalah org tengah utk bgtau n org tengah pun kena pandai mengayat, jgn dia kantoikan kita.
Nanti bertapok bwh meja pulak. Hehehehe~

Saya: Ohh faham. Maksud ustzh pakai org tengah lah ni? Faham sangattt. Hahahaha~ Ehh saya tak suka lah perasaan suka2 org ni, mcm geli pun ya jugak. Knp saya mcm pelik ni ustzh? Hahahaha~ Aduhaiii.

Ustazah: Eh mana blh x suka, nanti menyalahi fitrah pulak. Kita patut bersyukur Allah kurniakan feel yg indah ni, yg penting kita kawal feel tu agar x dihasut syaitan. Mmg skg tgh dilema kan?

Saya: Iyaa. Ohh saya faham dah. Bukan apa ustzh, saya takut terjerumus dlm maksiat ni saya pun bukan nya pandai sangat soal agama. Aurat pun x sempurna lagi tutup ada hati nak suka2 org pulak. Hehehe~ Tu yg saya fikir kdg2.

Ustazah: Ooooh kalau kita takut jd lagu tu, kena belajar lg. Jgn terlalu kerap berjumpa or chating, ni lah penyebab jd maksiat. Biar rindu kita berbunga2 asalkn kita dijaukan dr dosa. Bkn nya apa arifah, kdg2 kita blh leka n terlupa maklumlah manusia kan tmbh2 suka mkn semut. Hehehe~

Saya: Hahaha~ Iya, Alhamdulillah. Lega sikit dah ada org yg sudi ceramah. Hahaha~ Thanks ya ustazah sudi bantu saya. Sangat dihargai.

Ustazah: Welcome.. Hrp apa yg ustzh bgtau dpt membantu.

Saya: Iya, nanti kalau ada rezeki biar lah terus kahwin dan jemput ustazah. Eh? Hahahahahaha~ Terima kasih byk2 ya. Semoga Allah memberkati hidup ustazah dan keluarga :)

Ustazah: Yes itu tepat.. Doa pd Allah agar ditemukan dgn jejaka yg soleh. Bercinta slps kahwin mmg sgt indah berbanding sebelumnya. Terima kasih doanya, semoga Allah memberi ketenangan dihati arifah dlm berhadapan dilema ni.

Saya: Amin.. Doakan saya dapat result spm yg cemerlang ya ustazah. Terima kasih atas semuanya. dah byk sgt cakap tq ni. Haha~ Nanti ada masa saya chat ustazah lagi. Semoga ustazah diberi kesihatan yg berpanjangan. Okay, good night ustazah. Assalamualaikum.

Banyak yg aku pelajari dan ketahui melalui penerangan beliau. Harap korang pun sama k. Kalau ada info lain, korang boleh lah share di ruangan komen. Sama-sama kita belajar dan memperbaiki diri. Ada masa nanti aku update lagi. May Allah bless :)

KBye, Assalamualaikum.
 
 


Thank you for reading !

6 comments: